Alergény


Z nových legislatívnych predpisov a výnosu MP SR a MZ SR č. 1187/2004 vyplýva zariadeniam spoločného stravovania povinnosť označovať prítomnosť alergénov uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa.

V zmysle hore uvedených pokynov sú pri jedlách v ponuke označené číslom alergény nachádzajúce sa v jedle, podľa nasledovného zoznamu:

  1. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridne odrody).
  2. Kôrovce a výrobky z nich.
  3. Vajcia a výrobky z nich.
  4. Ryby a výrobky z nich.
  5. Arašidy a výrobky z nich.
  6. Sójové zrná a výrobky z nich.
  7. Mlieko a výrobky z neho.
  8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
  9. Zeler a výrobky z neho.
  10. Horčica a výrobky z nej.
  11. Sezamové semená a výrobky z nich.
  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.
  13. Vlčí bob a výrobky z neho.
  14. Mäkkýše a výrobky z nich.